Szybka i prosta szarlotka bezglutenowa

2025-07-18
Szybka i prosta szarlotka bezglutenowa

Domowa, prosta szarlotka bezglutenowa to klasyczny wypiek, który możesz przygotować w mniej niż godzinę. Kruchy spód, aromatyczne jabłka i prosty skład czynią ją doskonałym wyborem na każdą okazję. Taka fit szarlotka bezglutenowa to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych deserów. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w sklepie bezglutenowym, który oferuje szeroki wybór mąk i dodatków bez glutenu.

Składniki na bezglutenowe ciasto z jabłkami

Do wykonania tej bezglutenowej szarlotki wykorzystasz podstawowe składniki, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Jeśli nie – uzupełnisz zapasy w dziale z produktami bezglutenowymi. Całość wystarczy na tortownicę 26 cm lub kwadratową blaszkę 24×24 cm.

Taki skład pozwala stworzyć delikatną, bezglutenową wegańską szarlotkę, jeśli zamienisz masło i jajko na roślinne odpowiedniki. Jeśli wolisz coś bardziej kremowego, wypróbuj także nasz sernik królewski bezglutenowy, który łączy klasykę z lekką formułą bez glutenu.

Przygotowanie bazy pod szarlotkę bezglutenową

W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy pokrojone zimne masło i jajko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem z hakiem. Jeśli jest zbyt suche, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy minimum godzinę. Dzięki odpowiednim proporcjom i strukturze mąk bezglutenowych, szarlotka bezglutenowa wychodzi krucha i aromatyczna.

Ten etap to fundament każdego przepisu na bezglutenową szarlotkę, który zadowoli nawet wybrednych smakoszy.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach lub kroimy, a następnie dusimy z cynamonem na patelni, aż odparują nadmiar soku. Kwaśniejsze owoce warto lekko posłodzić. Dzięki jabłkom ciasto zyskuje naturalną słodycz, co sprawia, że to również dietetyczna szarlotka bezglutenowa. Dla fanów lekkich, owocowych wypieków polecamy też malinową chmurkę bezglutenową, idealna na lato lub jako deser po obiedzie.

Wykonanie szarlotki bezglutenowej

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na dno formy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15 minut. Następnie wykładamy jabłka i pozostałą część ciasta. Pieczemy 40–45 minut. Po ostygnięciu uzyskujemy klasyczny, domowy bezglutenowy jabłecznik, który możesz serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Jeśli lubisz klasyki w nowej odsłonie, sprawdź też nasz przepis na mazurka wielkanocnego tradycyjny, który podobnie jak przepis na bezglutenową szarlotkę, zachwyca prostotą wykonania.

Klasyczny smak prostej szarlotki bezglutenowej

Ten przepis na szarlotkę bezglutenową, który zawsze się udaje – szybki, prosty i niezwykle smaczny. Idealny zarówno dla osób z nietolerancją glutenu, jak i tych, którzy cenią naturalne składniki. Jeśli masz ochotę na więcej inspiracji, sprawdź również przepis na pączki bezglutenowe oraz przepis na babkę wielkanocną bezglutenową.

A jeśli pokochałeś ten przepis na szarlotkę bez glutenu poznaj całą kategorię ciast bezglutenowych – tam znajdziesz kolejne smakowite inspiracje!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2025

Polecane

Prawdziwe opinie klientów
4.8 / 5.0 113 opinii
pixel