Gluten free, czyli przekreślony kłos w diecie nie-celiaków

2022-03-08
Gluten free, czyli przekreślony kłos w diecie nie-celiaków

Zdajemy sobie sprawę, że temat żywności bezglutenowej dla osób, które jej nie wymagają ze względów czysto zdrowotnych może się wydawać na pierwszy rzut oka nieco kontrowersyjny. Niemniej jednak, to dobrze, że co jakiś czas wraca, ponieważ dzięki temu łatwiej oswoić rzeczywistość.

O gluten free po polsku

Zanim o żywności oznaczonej przekreślonym kłosem w diecie osób, które mogą bez problemu spożywać gluten, warto najpierw odczarować angielsko brzmiące, modne gluten free, warto przetłumaczyć je na język polski. W dosłownym tłumaczeniu oznacza ono: wolny od glutenu, a więc sugeruje, że żywność z tym napisem na opakowaniu jest bezglutenowa.

Na naszym rynku żywność czy produkty bezglutenowe oznaczane są zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa w następujący sposób:

  • jako znak graficzny: przekreślony kłos/przekreślony kłos w okręgu,
  • napisem: produkt bezglutenowy/żywność bezglutenowa/nie zawiera glutenu.

Oczywiście może też pojawić się „gluten free”, ale powinno być ono przetłumaczone na język polski lub uzupełnione piktogramem przekreślonego kłosa tak, żeby była pewność, że zostanie właściwie odczytane i zrozumiane przez osoby, które nie znają języka angielskiego.

Zdrowi i jeszcze zdrowsi

W dietetyce coraz częściej obserwuje się trend rezygnacji całkowitej lub jedynie częściowej z glutenu w codziennej diecie niezależnie od wieku:

  • u noworodków, niemowląt i dzieci,
  • osób młodych,
  • osób starszych.

Ma to swoje bezpośrednie przesłanki zdrowotne. Najbardziej ogólne, które nie wgłębiając się nawet w przesłanki czysto medyczne, warto wymienić, a mianowicie:

  • zmniejszenie lub wręcz niwelacja wzdęć, gazów, biegunek/zaparć i innych problemów trawiennych;
  • uczucie lekkości;
  • więcej energii do działania;
  • lepszy sen;
  • lepsza cera.

Wykluczenie z diety glutenu w przypadku osób zdrowych to znaczy takich, które nie mają problemu z jego przyswajaniem, to niewątpliwie ogromna korzyść i ulga dla organizmu, a zwłaszcza układu pokarmowego obciążonego różnymi związkami chemicznymi, których uniknąć się nie da. Przykładem mogą być metale ciężkie, które podobnie jak cukier są niemal wszechobecne.

Co zwłaszcza dziś, w dobie pandemii, ma swoje przełożenie także na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego w dalszej perspektywie, ponieważ regeneracja takich organów jak żołądek czy jelita nie następuje natychmiast, wymaga czasu.

Już choćby ta pobieżna analiza pokazuje, że dzięki nawet zmniejszeniu ilości glutenu w diecie ludzie zdrowi mogą być łatwo jeszcze zdrowsi.

Nasza propozycja, aby łatwo odciążyć organizm i ułatwić jego samooczyszczenie: wystarczy wprowadzić do naszego jadłospisu zaledwie 1-2 dni w tygodniu bez glutenu. Jeśli pozytywnych efektów nie zobaczymy niemal natychmiast, to z pewnością pojawią się one w perspektywie kilku miesięcy, a może nawet tygodni.

Gluten free na co dzień

Jak zapewnić sobie zdrowe, bezpieczne posiłki w pełni gluten free na co dzień, nawet jeśli tylko chcemy ograniczyć spożycie glutenu dla własnego zdrowia lub zdrowia całej rodziny? To dzięki piekarni Zdrowa Micha jest dziś łatwiejsze niż jeszcze kilkanaście lat temu.

Polecamy nasze:

  • pierogi,
  • pasztety,
  • pieczywo,
  • ciasta i ciasteczka,

z których można swobodnie skomponować zestaw dań na cały dzień dodając jedynie zupę i świeże warzywa czy owoce jako uzupełniającą przekąskę.

Aby sprawdzić, co dokładnie możemy aktualnie zaproponować – wystarczy kliknąć w wybraną kategorię, aby prześledzić szczegółową ofertę – zapraszamy.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel