2021-10-11

Produkty bez glutenu Warszawa

Zainteresowanie produktami bezglutenowymi to od lat tendencja, która utrzymuje się na wysokim poziomie – widzimy to również w naszym Bistro Zdrowa Micha, a także w zamówieniach online. Naszą odpowiedzią na te potrzeby jest szybka i sprawna realizacja zamówień z wysyłką. Jeżeli mieszkasz lub przebywasz w Warszawie, a chcesz cieszyć się pełnią smaku i wybrać produkty gluten free o potwierdzonej badaniami czystości, warto poznać całą naszą gamę ofertową.

Naturalne produkty bezglutenowe i umiejętność ich łączenia

W naturze występuje wiele roślin, które zaliczają się do tej kategorii. Jest to między innymi ryż, kukurydza, gryka, proso, rośliny strączkowe, komosa ryżowa, zboże zwane miłką abisyńską. Ponadto owoce, warzywa owoce, orzechy, mleko, nabiał, ryby, jajka, mięso, oleje, oliwa, octy. Już na bazie takiego zestawienia można przygotować dania oraz wypieki dla osób z celiakią, uczuleniem, alergią lub nadwrażliwością na gluten.

Zastępstwem dla zbóż takich jak pszenica w odmianie orkiszu, durum, czy też
żyto, jęczmień i pszenżyto, są mąki: gryczana, jaglana, ryżowa. Są one całkowicie gluten free, jednak z powodzeniem zastępują tradycyjne zboża, zapewniając wypiekom i daniom odpowiednią zwartość, miękkość, wzmacniając smak oraz aromat. Dzięki temu możemy dostarczać naszym Klientom wszystko, czego potrzebują do urozmaicenia, dopełnienia lub skomponowania swojej diety.

Dlaczego ta grupa białek jest tak powszechnie stosowana

Nazwa gluten pochodzi od angielskiego glue, czyli klej. Jest ona uzasadniona ze względu na aspekt praktyczny – kleista konsystencja mąki w połączeniu z wodą czy mlekiem jest dobrym zagęstnikiem, wpływa na miękkość gotowego chleba, bułek, ciast. Dzięki temu są one również odpowiednio wilgotne, elastyczne, nie ulegają zbyt szybkiemu przesuszeniu. Dodatkowy atut tej grupy białek to fakt, że są one dobrym nośnikiem smaków i aromatów. Znaczenie mają także wartości odżywcze powiązane z zawartością żelaza, wapnia, ryboflawiny, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego.

Konieczność szukania zamienników jest znana osobom, które zmagają się ze wspominaną wyżej:

  • celiakią – autoimmunologiczną chorobą genetyczną,
  • alergią, czyli uczuleniem pokarmowym na ten alergen,
  • nadwrażliwością na gluten – gdy dokuczliwe objawy występują po spożyciu poszczególnych produktów u osób bez alergii i nie chorych na celiakię.

Są to trzy różne jednostki, których nie należy ze sobą mylić, lecz łączy je jedno – możliwość znacznej poprawy zdrowia i samopoczucia dzięki odpowiednio skomponowanemu menu na każdy dzień. Mamy tego świadomość, jesteśmy certyfikowaną piekarnią oferującą produkty bezglutenowe.

Gwarancja czystości procesu produkcji

Od początku istnienia Zdrowej Michy współpracujemy z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Wiąże się to z systematycznym badaniem naszych wypieków oraz audytami kontrolnymi, których celem jest potwierdzenie, że poszczególne wypieki i produkty są czyste, czyli zawartość w nich glutenu jest niższa niż granica wykrywalności. Mówiąc obrazowo oznacza to, że badane próbki nie różnią się od próbek nie zawierających glutenu jako badanej substancji. Badania prowadzone są przez WESSLING Polska, firmę specjalizującą się w analizach laboratoryjnych, w tym również dotyczących żywności.

Na przykładzie poszczególnych naszych produktów z symbolem przekreślonego kłosa możemy potwierdzić, że zawartość glutenu jest zawsze poniżej 5 mg/kg. Udokumentowane jest to w otrzymywanych regularnie raportach.

Korzyści ze spożywania naturalnych produktów bez glutenu

Taką dietę mogą wybrać oczywiście również osoby zdrowe, w celach profilaktycznych lub dla sprawdzenia, czy to menu wpisze się w ich preferencje kulinarne. Niezależnie od tego, czy chcesz, czy musisz zrezygnować z tradycyjnych zbóż, korzyścią będzie:

  1. zmniejszenie lub całkowite zredukowanie dokuczliwych objawów ze strony układu pokarmowego (pozbycie się wzdęć, nudności, podrażnienia gardła),
  2. poprawa stanu skóry, w tym redukcja typowych objawów skórnych w przypadku, gdy są to zmiany uczuleniowe (swędzenie, suchość, wysypka na skórze),
  3. lepsza przemiana materii i poprawa trawienia, ponieważ produkty takie zawierają w swoim składzie więcej błonnika (na przykład łupina babki jajowatej, stały składnik wszystkich naszych pierogów, to ponad 66 g błonnika/100g),
  4. możliwość redukcji masy ciała dzięki uczuciu sytości na dłużej niż po spożyciu klasycznego białego pieczywa typu pszenno-żytniego.

Współpracując z doświadczonymi dietetykami stale urozmaicamy menu zarówno w naszych lokalnych punktach sprzedaży, jak też na potrzeby wysyłki zamówień online. Propozycje „gluten free” są odpowiednie o każdej porze dnia, w tym także na deser czy w święta.

Kilka propozycji ze sklepu Zdrowa Micha

Pytania Klientów dotyczą zarówno naszych gotowych dań, jak też poszczególnych składników, zależnie od indywidualnych potrzeb. Walory smakowe oraz prozdrowotne sprawiają, że warto poznać i spróbować tego, co doceniło już wiele osób i co z powodzeniem znajduje swoje miejsce w produktach z przekreślonym kłosem.

To między innymi:

  • pieczywo bezglutenowe – u nas to różnego rodzaju chleby wypiekane w oparciu o sprawdzone składniki. Umiejętny dobór i łączenie składników, a także staranny proces wypiekania sprawiają, że pieczywo takie jest smaczne, aromatyczne sycące, z powodzeniem zastępuje wyroby z białej mąki. Ciekawa propozycja z nutką słodyczy to chleb z żurawiną;
  • chleb bezglutenowy – od propozycji standardowych, na przykład bez dodatków albo z ziarnami czy z z ziołami po piękne bochenki okolicznościowe, zwłaszcza na wesela, komunie. Wzór serca lub inny wybrany usypujemy przy użyciu siemienia lnianego. Na co dzień dla wygody możesz wybrać również chleb krojony;
  • kasze bezglutenowe – kasza gryczana (łuskane ziarna gryki) i kasza jaglana (łuskane ziarna prosa zwyczajnego) to jedne z podstawowych składników naszego pieczywa. To dobre źródło energii i składników odżywczych, a przy tym na tyle neutralne w smaku, że z powodzeniem wpisuje się w komponowanie wielu wypieków i dań;
  • mąka bezglutenowa – nieodłączny składnik zarówno chleba, jak też dostępnych u nas ciast, ciastek, pierogów. Może to być mąka ryżowa, owsiana, gryczana, jaglana, a także ziemniaczana. Są one źródłem błonnika, białka, witamin, zatem stanowią wartościowe uzupełnienie również diet wegańskich i wegetariańskich.

Od kilku dekad dostępność poszczególnych składników i gotowych dań stale rośnie, coraz wyższa jest także świadomość konsumentów odnośnie tego, jakie produkty warto wybierać, aby mieć pewność, że są one „gluten free”. Z przyjemnością korzystamy z tych możliwości tworząc dania, które wpisują się w rytm dnia.

Duży wybór w rozsądnej cenie

Koszt takiej diety jest zwykle wyższy niż odżywiania bazującego na podstawowej grupie zbóż, lecz to inwestycja we własne zdrowie. Za ceną stoi między innymi wiele procesów technologicznych, mniejsza dostępność poszczególnych roślin, konieczność przestrzegania restrykcyjnych norm. Ponadto wybierając produkty bezglutenowe od sprawdzonych usługodawców masz gwarancję, że posiadają one certyfikaty przyznawane przez niezależne jednostki oraz że badania na zawartość glutenu również przeprowadzane są w niezależnych laboratoriach.

Możliwość zakupów w naszym sklepie online to pewność, że kupujesz pieczywo, pasztety, ciasta, pierogi rzeczywiście bez glutenu. Na terenie Warszawy dostarczamy je za pośrednictwem firmy kurierskiej lub w formie wysyłki do paczkomatów. O szczegóły możesz zapytać kontaktując się z nami telefonicznie lub mailowo – z chęcią udzielimy dodatkowych informacji.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel