Smak żywności bezglutenowej

2020-10-29
Smak żywności bezglutenowej

Smak, podobnie jak moda, to kwestia gustu. O smaku potraw stanowią składniki dań i dodatki, natomiast o tym czy coś smakuje, decydują sami konsumenci. Przez lata pojawiło się wiele mitów dotyczących samej diety bezglutenowej, ale także odnośnie smaków produktów czy potraw gluten free. W dzisiejszym artykule obalimy te najpopularniejsze, jednocześnie systematyzując fakty.

Mit pierwszy: Produkty bezglutenowe są mdłe i bez smaku

Mit, że taka dieta jest mdła, nudna i bez smaku można obalić bardzo szybko, korzystając z certyfikowanych sklepów, barów czy piekarni dedykowanych zwłaszcza osobom cierpiących na choroby wynikające z nietolerancji zawartego w zbożach glutenu.

Dostępne tam produkty są bardzo zróżnicowane jeśli chodzi o wykorzystane składniki, pełne naturalnych ziół i przypraw prosto z natury. Dzięki temu są nie tylko pachnące, ale także w zależności od wybranego wariantu, wyraziste lub łagodne w smaku – dokładnie takie, jak dieta niepozbawiona glutenu. Można do nich dodawać określone przyprawy. Tak więc doznania smakowe będą podobne, jeśli nie intensywniejsze zważywszy na fakt, że coraz większa liczba producentów wykorzystuje składniki z upraw ekologicznych.

Mit drugi: Wykluczenie glutenu z codziennej diety bardzo ją zuboży

Bez potwierdzenia jest również informacja, że wyłączenie z jadłospisu mąki pszennej, jęczmiennej czy żytniej to strata nie do zastąpienia. Nic bardziej mylnego. Co prawda, na początku wymaga to zmiany przyzwyczajeń i czasami uważniejszego czytania etykiet, ale takie zaangażowanie zawsze przynosi korzyści.

Dzięki przejściu całkowicie lub częściowo na produkty bezglutenowe, masz szansę:

  • poeksperymentować w kuchni,
  • skupić się na posiłku od strony estetycznej,
  • szukać nowych ciekawszych smaków.

Biorąc pod uwagę powyższe argumenty, trudno mówić o zubożeniu jadłospisu. Rodzi się natomiast kreatywność, potrzeba realnego wpływu na to, co każdego dnia pojawia się na Twoim stole.

Mit trzeci: Osoby zdrowe nie powinny być na diecie bez glutenu

To również niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Chociaż 90% ludności dobrze toleruje gluten, coraz większa ich liczba celowo, w pełni świadomie rezygnuje ze spożywania białka zawartego w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Nawet jeśli nie masz celiakii, nietolerancji czy innych zaburzeń związanych z wchłanianiem glutenu, wykluczenie go z diety sprawi, że pozbędziesz się kłopotów trawiennych. Dodatkowo oczyszczenie organizmu z toksyn będzie zdecydowanie szybsze i skuteczniejsze.

Gdy natomiast kogoś z Twoich bliskich dotyczą wymienione wyżej problemy zdrowotne, przejście na dietę bezglutenową z pewnością skutecznie zmotywuje go do dbania o zdrowie. Co istotne szczególnie w przypadku dzieci, nie będzie dawało przykrego efektu wykluczenia przy stole, kiedy pozostała część rodziny je coś innego. Pozwoli wszystkim domownikom cieszyć się wspólnie spożywanymi posiłkami bez obaw o zdrowie. To ważne i potrzebne.

Mit czwarty: Posiłki bezglutenowe są bardzo pracochłonne i drogie

Chociaż dobre produkty bezglutenowe z certyfikowanych piekarni czy sklepów mogą być droższe niż te z sieciówek, należy brać tu pod uwagę jakość i 100% pewność, że certyfikowana żywność jest bezpieczna dla osób, które glutenu nie tolerują.

  • Mit o pracochłonności i kosztach wynika zwykle z faktu, że dawniej produkty bezglutenowe musiały być sprowadzane zza granicy i ich dostępność była bardzo ograniczona. Obecnie stale wzrasta liczba solidnych punktów sprzedaży, miejsc godnych zaufania.
  • Jeśli chodzi o pracochłonność, nie ma tu żadnej różnicy pomiędzy żywnością ze składników zawierających gluten oraz bezglutenową. Dodatkowo coraz więcej producentów oferuje dania gotowe, które mogą być bezpiecznie spożywane przez „celiaków”.

Najmniej czasu wymagają produkty i dania gotowe, lecz w kilka minut przygotujesz do spożycia również te, które potrzebują ugotowania czy podsmażenia, jak chociażby pierogi.

Pyszne pasztety, pierogi bezglutenowe i inne dania na co dzień?

Zdecydowanie tak! I to bez wysiłku. Wielu producentów oferuje szeroką gamę potraw bezglutenowych, także tych regionalnych. Również na przykładzie naszych Klientów widzimy, jak popularne są różne rodzaje chleba, ciastka i ciasteczka, pasztety, pierogi.

To pełnia smaku uzyskiwana dzięki odpowiedniej kompozycji składników. Nawet prosty z pozoru chleb wymaga takiego dobrania mąki oraz dodatków, aby osoba która zje kanapkę mogła powiedzieć: To było naprawdę dobre.

Dieta bezglutenowa – koniec z nudą, odkrywaj smaki

Choć gluten wpływa na smak i konsystencję potraw, nie znaczy, że jest on jedynym wyznacznikiem doznań smakowych. Tu ważną rolę grają także przyprawy, dodatki i umiejętne tworzenie kompozycji z wielu składników, które skutecznie mogą akurat ten rodzaj białka roślinnego nawet wyprzeć. Tradycyjne mąki: pszenną, żytnią czy jęczmienną z powodzeniem zastąpi mąka ryżowa, kukurydziana, gryczana, a także ziemniaczana.

Trzeba zaznaczyć, że każda dieta może być zwyczajnie monotonna, z posiłkami mdłymi i bez smaku, jeśli użyjesz do jej skomponowania jednorodnych lub wciąż tych samych składników, zapominając o ziołach, przyprawach albo innych dodatkach. Niezależnie od tego, czy z Twojego jadłospisu wyłączysz gluten, czy nie, przyjemność spożywania potraw powinna być wartością nadrzędną.

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel