Produkty wegańskie - jakie wybrać, by jeść zdrowo?

2021-05-11
Produkty wegańskie - jakie wybrać, by jeść zdrowo?

Tytułowe pytanie z pozoru proste, często rodzi kontrowersyjne odpowiedzi. Dziś postaramy się na temat spojrzeć racjonalnie, z perspektywy praktycznej do zastosowania na co dzień. A więc, jakie produkty wegańskie wybrać, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?

Podział produktów wegańskich

Niewiele osób, zwłaszcza które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, zdaje sobie sprawę z tego, że aby stosować dietę wegańską na stałe, nie wystarczy przykładowo na obiad zaserwować sobie ziemniaki z surówką. I to nawet wtedy, gdy są one w 100% bio i eko.

Trzeba posiłki odpowiednio komponować i bilansować wartości odżywcze, aby organizmowi dostarczyć wszystkiego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jednym słowem - aby jeść prawdziwie zdrowo.

Dla ułatwienia produkty wegańskie w praktyce dzieli się na następujące grupy:

  • kasze, płatki (w tym mąki) – ze zbóż, glutenowe i bezglutenowe;
  • ziarna, bakalie – orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, nasiona przykładowo: chia, siemię lniane, sezam, słonecznik;
  • warzywa i owoce – świeże oraz mrożone - całoroczne i sezonowe;
  • słoiki i puszki – przetwory owocowe, warzywne i przykładowo z roślin strączkowych, czy nasion;
  • słodycze – słodziki, syrop klonowy, gorzka czekolada, wegańskie ciasta i ciasteczka;
  • oleje – oleje roślinne;
  • sosy i przyprawy – sos sojowy, curry, papryka wędzona, bulion warzywny, etc.;
  • zamienniki produktów zwierzęcych – np. chlebowiec, ser tofu, kotlety sojowe, napoje roślinne w kartonie, mleko kokosowe w puszce, wegański ser, płatki drożdżowe.

Warto, by w odpowiednio skomponowanej diecie wegetariańskiej znalazły się składniki z każdej z tych grup. To jednak nie wystarczy, bo różnorodność potrzebna jest też w obrębie każdej grupy. Choć brzmi to nieco enigmatycznie, w praktyce oznacza, że nie można przykładowo w ramach spożywania owoców zjadać przez miesiąc wyłącznie jabłek czy żywić się jedynie fasolą z puszki.

Bez białka zwierzęcego też można!

Praktyka pokazuje, że jedząc wyłącznie produkty niezawierające białka zwierzęcego w jakiejkolwiek formie można normalnie funkcjonować, ale pod pewnymi warunkami.
Aby pozostać zdrowym i sobie taką dietą nie zaszkodzić, należy jednak pamiętać, aby:

  • jadłospis był bardzo urozmaicony i zbilansowany, pod względem dostarczenia organizmowi odpowiednich ilości substancji odżywczych;
  • zapewnić sobie suplementację witaminy B12;
  • regularnie wykonywać badania krwi z oznaczeniem poziomu żelaza, żeby w razie potrzeby szybko wprowadzić do diety więcej produktów zawierających ten pierwiastek, np. szpinak, szczaw, rabarbar, natkę pietruszki, paprykę.

Bogactwo produktów wegańskich na Twój stół

Wraz z modą na weganizm na półkach sklepowych produktów wegańskich jest coraz więcej. Tym łatwiejsze jest ich skomponowanie w zdrowy jadłospis, niż jeszcze 10 czy 20 lat temu.

Weźmy chociażby produkty wegańskie, dostępne w bogatym asortymencie z piekarni z sercem Zdrowa Micha, które robimy na indywidualne zamówienie, przykładowo:

  • bezglutenowy chleb gryczano-jaglany z ziarnami;
  • wegański pasztet z fasoli;
  • pierogi z soczewicą;
  • wegańska biała czekolada.

Warto na zakończenie podkreślić, że jeśli z jakichś powodów sami nie chcemy układać pełnej diety złożonej z produktów wegańskich tylko dla siebie lub dla całej rodziny, zawsze można podeprzeć się konsultacją u dietetyka.

Polecane

pixel