Produkty wegańskie - jakie wybrać, by jeść zdrowo?
Tytułowe pytanie z pozoru proste, często rodzi kontrowersyjne odpowiedzi. Dziś postaramy się na temat spojrzeć racjonalnie, z perspektywy praktycznej do zastosowania na co dzień. A więc, jakie produkty wegańskie wybrać, by nie zaszkodzić swojemu zdrowiu?
Podział produktów wegańskich
Niewiele osób, zwłaszcza które dopiero zaczynają przygodę z weganizmem, zdaje sobie sprawę z tego, że aby stosować dietę wegańską na stałe, nie wystarczy przykładowo na obiad zaserwować sobie ziemniaki z surówką. I to nawet wtedy, gdy są one w 100% bio i eko.
Trzeba posiłki odpowiednio komponować i bilansować wartości odżywcze, aby organizmowi dostarczyć wszystkiego, czego potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jednym słowem - aby jeść prawdziwie zdrowo.
Dla ułatwienia produkty wegańskie w praktyce dzieli się na następujące grupy:
- kasze, płatki (w tym mąki) – ze zbóż, glutenowe i bezglutenowe;
- ziarna, bakalie – orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, nasiona przykładowo: chia, siemię lniane, sezam, słonecznik;
- warzywa i owoce – świeże oraz mrożone - całoroczne i sezonowe;
- słoiki i puszki – przetwory owocowe, warzywne i przykładowo z roślin strączkowych, czy nasion;
- słodycze – słodziki, syrop klonowy, gorzka czekolada, wegańskie ciasta i ciasteczka;
- oleje – oleje roślinne;
- sosy i przyprawy – sos sojowy, curry, papryka wędzona, bulion warzywny, etc.;
- zamienniki produktów zwierzęcych – np. chlebowiec, ser tofu, kotlety sojowe, napoje roślinne w kartonie, mleko kokosowe w puszce, wegański ser, płatki drożdżowe.
Warto, by w odpowiednio skomponowanej diecie wegetariańskiej znalazły się składniki z każdej z tych grup. To jednak nie wystarczy, bo różnorodność potrzebna jest też w obrębie każdej grupy. Choć brzmi to nieco enigmatycznie, w praktyce oznacza, że nie można przykładowo w ramach spożywania owoców zjadać przez miesiąc wyłącznie jabłek czy żywić się jedynie fasolą z puszki.
Bez białka zwierzęcego też można!
Praktyka pokazuje, że jedząc wyłącznie produkty niezawierające białka zwierzęcego w jakiejkolwiek formie można normalnie funkcjonować, ale pod pewnymi warunkami.
Aby pozostać zdrowym i sobie taką dietą nie zaszkodzić, należy jednak pamiętać, aby:
- jadłospis był bardzo urozmaicony i zbilansowany, pod względem dostarczenia organizmowi odpowiednich ilości substancji odżywczych;
- zapewnić sobie suplementację witaminy B12;
- regularnie wykonywać badania krwi z oznaczeniem poziomu żelaza, żeby w razie potrzeby szybko wprowadzić do diety więcej produktów zawierających ten pierwiastek, np. szpinak, szczaw, rabarbar, natkę pietruszki, paprykę.
Bogactwo produktów wegańskich na Twój stół
Wraz z modą na weganizm na półkach sklepowych produktów wegańskich jest coraz więcej. Tym łatwiejsze jest ich skomponowanie w zdrowy jadłospis, niż jeszcze 10 czy 20 lat temu.
Weźmy chociażby produkty wegańskie, dostępne w bogatym asortymencie z piekarni z sercem Zdrowa Micha, które robimy na indywidualne zamówienie, przykładowo:
- bezglutenowy chleb gryczano-jaglany z ziarnami;
- wegański pasztet z fasoli;
- pierogi z soczewicą;
- wegańska biała czekolada.
Warto na zakończenie podkreślić, że jeśli z jakichś powodów sami nie chcemy układać pełnej diety złożonej z produktów wegańskich tylko dla siebie lub dla całej rodziny, zawsze można podeprzeć się konsultacją u dietetyka.