Produkty bez laktozy - zdrowie na co dzień
Produkty bez laktozy mogą mieć podwójny charakter. Mogą po prostu nie mieć jej już w swoim pierwotnym składzie lub mogą zostać odpowiednio zmodyfikowane w wyniku specjalistycznego procesu produkcji. Dlaczego są samym zdrowiem na co dzień? Czym się różnią od tych z laktozą, o tym poniżej.
O produktach bez laktozy nieco szerzej
Dlaczego o produktach bez laktozy warto powiedzieć nieco szerzej?
- Po pierwsze, są coraz łatwiej dostępne, coraz bardziej popularne i coraz częściej goszczą w kuchniach nawet osób, które nie mają problemów z nietolerancją laktozy.
- Po drugie, mimo tej zwiększającej się popularności, dla wielu są one jeszcze niestety tematem nieznanym, dziwnym, niezrozumianym, stąd warto go jak najczęściej podejmować, żeby żyć zdrowo w sposób świadomy.
- Po trzecie, problem nietolerancji laktozy u ludzi występuje coraz częściej, można nawet powiedzieć, że stanowi współcześnie prawdziwe zjawisko społeczne, zwłaszcza w Europie.
Wracając do podziału wspomnianego na początku, produkty bez laktozy mogą być:
- bezmleczne, czyli bez laktozy z natury,
- mleczne – w których normalnie występującą w mleku krowim laktozę zastępuje się laktazą, a więc wszelkiego typu sery, jogurty, mleko czy inne napoje mleczne z laktozą ułatwiającą trawienie laktozy.
Trzeci, pośredni rodzaj produktów bez laktozy to taki, w których w procesie wytwarzania można mleko z laktozą zastąpić przykładowo wodą, sokiem, czy napojami mlecznymi z roślin. Mówimy tu już bardziej o konkretnych potrawach bez mleka krowiego.
Czemu one są tak zdrowe?
Sekret zdrowia mlecznych produktów bez laktozy tkwi w tym, że obecna w mleku ludzkim i krowim (oraz oczywiście w produktach mlecznych) laktoza, czyli cukier mleczny, jest rozkładana na glukozę i galaktozę właśnie przez enzym zwany laktazą.
Jak wynika z badań naukowych, u coraz większej grupy ludzi między 2 a 12 rokiem życia, niestety jej wytwarzanie, które ma miejsce w jelicie cienkim, ustaje.
Jeśli tak się stanie, u osób spożywających produkty z laktozą, może dochodzić do patologicznej fermentacji laktozy we florze bakteryjnej jelit właśnie, a tym samym do nieprzyjemnych lekkich, a nawet ostrych objawów chorobowych.
Symptomami świadczącymi o tym, że nasz organizm nie produkuje laktazy koniecznej do trawienia laktozy, mogą być między innymi:
- bóle brzucha,
- biegunki,
- wzdęcia i gazy,
- mdłości i wymioty.
Co charakterystyczne, pojawiają się one zazwyczaj niedługo po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów, ustępują, gdy zostaną one wydalone z organizmu.
Może też zdarzyć się tak, że niewielka ilość mleka krowiego lub jego przetworów w diecie, choć niewątpliwie obciąży układ pokarmowy, to nie będzie dawać tak wyraźnych objawów, jak przykładowo silne bóle brzucha, torsje, czy biegunki.
W takich wypadkach lżejsze problemy trawienne wywołane nietolerancją laktozy mogą być i zwykle są mylone z chwilową niestrawnością lub przejedzeniem. Niestety, nie ułatwia to diagnozy. Może też sprawiać, że ludzie przez wiele lat lub całe życie, żyją w nieświadomości, że łatwo mogliby sobie pomóc. Wystarczyłoby zastąpić mleko krowie i jego przetwory, które i tak spożywają rzadko, tymi bez laktozy.
Produkty bez laktozy u nas
W ofercie certyfikowanej piekarni bezglutenowej Zdrowa Micha aktualnie mamy cały szereg produktów bez laktozy w sprzedaży detalicznej, ale także hurtowej.
Szczególnie polecamy nasze, jednocześnie bezglutenowe:
oraz
- panierkę
- bułkę tartą.
I oczywiście, życzymy smacznego!