Mąka bezglutenowa na każdą okazję

2021-09-29
Mąka bezglutenowa na każdą okazję

Co prawda mąka bezglutenowa to nie sukienka czy garnitur, ale podobnie jak ubranie może pasować na każdą okazję. Trudno w to uwierzyć? Być może, ale po lekturze artykułu wszystko stanie się jasne.

Kto musi, kto powinien, a kto może?

Nietrudno się domyślić, że są osoby które na co dzień:

  • muszą używać mąki bezglutenowej,
  • powinny jej używać,
  • czy mogą, ale nie muszą.

Do pierwszej grupy należą osoby cierpiące na choroby glutenozależne o rożnym natężeniu. Do drugiej - osoby z wrażliwym układem pokarmowym, na diecie fodmap oraz bliscy osób, które muszą być na diecie bezglutenowej. Do trzeciej grupy wreszcie ci, którzy mogą zjadać gluten, ale chcą dać odetchnąć swojemu organizmowi i poprawić metabolizm, czy zrzucić wagę lub tylko poeksperymentować w kuchni.

Inną kwestią związaną z mąką bezglutenową jest fakt, że coraz częściej mączne potrawy bez glutenu można już zamówić w restauracjach, organizujących na przykład imprezy okolicznościowe. To pokazuje, że mąka bezglutenowa jest dobra na każdą okazję i może skutecznie łączyć gości, gdy wśród nich znajdzie się przykładowo ktoś chorujący na celiakię.

Wtedy zasada: „jeden za wszystkich, wszyscy za jednego” chociażby na spotkaniu integracyjnym, czy przy stole w szkolnej stołówce nabiera szczególnego znaczenia i smaku.

Z mąki bez glutenu

Jak już podkreślaliśmy w innych tekstach, osoby, które nie stykają się z chorobami glutenozależnymi na co dzień, nie zdają sobie sprawy z wielu kwestii dotyczących funkcjonowania kuchni bez glutenu.
Jedną z nich jest taka, że z mąki oznaczonej przekreślonym kłosem:

  • ryżowej,
  • kukurydzianej,
  • jaglanej,
  • migdałowej,
  • ziemniaczanej,
  • gryczanej,
  • amarantusowej,
  • nawet z roślin strączkowych,


odpowiednio je łącząc bądź dopasowując, można zrobić praktycznie wszystkie te same potrawy, które robi się ze zbóż glutenowych. A więc: placki, chleb, bułeczki, ciasta i ciastka, a nawet prawdziwe kotlety schabowe czy rybę smażoną panierowaną, oczywiście o ile używamy do ich przygotowywania bezglutenowej panierki czy bezglutenowej bułki tartej.

Trzeba jednak pamiętać, że aby potrawy gluten free były udane, trzeba nauczyć się jedynie stosować nieco inne proporcje, bo nie zawsze mąka bezglutenowa jest tak samo wydajna jak pszenna, czy żytnia. Można eksperymentować tu na własną rękę, albo posłużyć się gotowymi przepisami polecanymi przez osoby, które z dietą bezglutenową są na co dzień i to nierzadko od wielu lat.

Mąka prawdziwie bezglutenowa od ręki

Mąka prawdziwie bezglutenowa w certyfikowanej piekarni z sercem - Zdrowa Micha - można śmiało powiedzieć, że jest od ręki. Mało tego, innej nie używamy.

Co z niej robimy? Prawdziwe bezglutenowe perełki kulinarne, nie wyłączając regionalnych. Czy są smaczne? Siebie nie wypada zachwalać, ale naszym zdaniem i zdaniem naszych Klientów, zdecydowanie tak.

Jeśli jeszcze Państwo nie znają bezglutenowych smaków tworzonych przez Zdrową Michę na zamówienie z sercem, prosto na stół, zapraszamy do spróbowania pachnących naturą i zdrowiem:

 

a przede wszystkim pierogów w różnych odsłonach, bo te są najbardziej pracochłonne i nie zawsze mamy czas, żeby je przygotować w domu. Nasze wystarczy króciutko gotować lub podsmażyć.

pixel