Jakie znaczenie dla diety ma czysta etykieta?
Będąc na jakiejkolwiek diecie, nawet niekoniecznie specjalistycznej, przykładowo dla chorych na celiakię, warto zwracać uwagę na etykiety spożywanych produktów. Dlaczego to ważne i jakie znaczenie dla odpowiedniej diety ma czysta etykieta, o tym poniżej.
O historii czystej etykiety
Na początek, warto wyjaśnić czym jest i skąd się wzięła tak zwana czysta etykieta. Otóż czysta etykieta (z ang. clean label) jest oznaką produktu:
- naturalnego,
- bez ulepszaczy, wzmacniaczy smaku, stabilizatorów i konserwantów,
- bez innych składników chemicznych.
Ważne jest, że aby mówić o czystej etykiecie, wszystkie te elementy muszą współistnieć.
Dopuszczone są jedynie: kwas askorbinowy – witamina C, ocet, pektyny E440, kwas cytrynowy E330, jeśli są konieczne jedynie do wytworzenia produktu.
W praktyce taka czysta etykieta może być oznaczona graficznie przykładowo kroplą, bądź napisem „czysta etykieta” lub „clean label” na opakowaniu. Może też zdarzyć się tak, że o czystej etykiecie będzie świadczył jedynie umieszczony na opakowaniu skład zawartości z zaznaczeniem, że nie zawiera ona ulepszaczy, wzmacniaczy, stabilizatorów, konserwantów oraz związków chemicznych (poza tymi dopuszczonymi) i jest pochodzenia naturalnego.
Jak to się stało, że zaczęto stosować i zwracać uwagę na clean label? To oznaczenie uruchomiono w praktyce w celu ułatwienia konsumentom świadomego dokonywania wyboru produktów spożywczych. Można również powiedzieć, że rynek wymusił na producentach żywności naturalnej dbałość o precyzyjne opisywanie jej walorów.
Czysta etykieta powinna obejmować ujawnienie:
- listy składników,
- kraju pochodzenia,
- oraz procesu produkcji.
Informacje te zdają się dziś niezbędne nie tylko w przypadku produktów naturalnych, niezawierających substancji opisanych wcześniej. Jeśli chodzi o rynek polski, jest z tym coraz lepiej, niemniej do zrobienia pozostaje jeszcze wiele, ale to już zupełnie inna kwestia.
Dieta diecie nierówna, ale…
Chociaż diet jest niezliczona ilość – jedne specjalistyczne – lecznicze, inne jedynie prozdrowotne i profilaktyczne, to wszystkie one bazują na analizie co najmniej składu produktów użytych do skomponowania jadłospisu.
Nie bez znaczenia zwłaszcza w przypadku diet leczniczych, choćby takich, jak dla osób z chorobami gluteno zależnymi czy fodmap, jest także eliminacja szkodliwych związków chemicznych i substancji wykluczonych dla czystej etykiety. Tu właśnie clean label okazuje się naprawdę istotnym sprzymierzeńcem lekarzy, dietetyków, a wreszcie świadomych konsumentów, którym łatwiej osiągnąć żywieniowy sukces.
Można śmiało powiedzieć, że czysta etykieta to swego rodzaju strażnik naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia, nawet gdy sytuacja tego nie wymusza. Zawsze, gdy jest taka możliwość warto korzystać z produktów naturalnych z jak najmniejszą, a najlepiej zerową zawartością konserwantów, polepszaczy smaku, stabilizatorów i innych chemicznych dodatków.
Nasza czysta etykieta - zdrowie w zasięgu ręki
Co do tego, że bardzo istotne jest, aby wracać do natury, zwłaszcza w kontekście tego, co kładziemy na talerzu chyba dziś już nikt nie ma wątpliwości. Jednak pozostaje pytanie: Gdzie szukać produktów o czystej etykiecie?
Dobrym przykładem jest nasza piekarnia z sercem – Zdrowa Micha, gdzie clean label to podstawa. Prowadząc sprzedaż naszych ciast, ciasteczek, pierogów i pieczywa online staramy się maksymalnie ułatwić Klientom dopasowanie produktów do potrzeb ich diety, także tej specjalistycznej bezglutenowej.