Dieta fodmap z pomocą celiakom
Stosunkowo niedawno odkryto, że zwłaszcza lżejsze postacie celiakii można skutecznie leczyć łącznie z innymi zaburzeniami układu pokarmowego dietą zwaną fodmap. Poniżej najważniejsze informacje jak i kiedy warto z tej diety skorzystać oraz czym ona jest.
Czym jest więc dieta fodmap?
Istotą tego rodzaju specjalistycznej diety leczniczej jest unikanie lub ograniczanie pewnych produktów zawierających związki chemiczne, wymienione w angielskim akronimie FODMAP, a mianowicie oligosacharydy, disacharydy, a także monosacharydy i poliole.
To one są winne szybkiej fermentacji krótkołańcuchowych cukrów w ciśnieniu osmotycznym. W efekcie mogą powodować biegunki, wzdęcia, ból, dyskomfort w obrębie jamy brzusznej i inne dolegliwości.
Aby mieć jasność z czym mamy do czynienia w praktyce – na talerzu, należy podkreślić, że te sacharydy i poliole znajdziemy przede wszystkim w:
- owocach, miodzie i słodyczach zawierających syrop glukozowo-fruktozowy – fruktoza,
- produktach mlecznych – laktoza,
- pszenicy, jęczmieniu, życie, cebuli, czosnku – fruktany,
- roślinach strączkowych – galaktany,
- słodzikach – mannitol, sorbitol, ksylitol – poliole.
O diecie fodmap w kontekście celiakii
Celiakia to choroba, która niestety często współistnieje z innymi zaburzeniami. Najogólniej rzecz ujmując wynika ona z nietolerancji glutenu przez układ pokarmowy człowieka. Może ona być jednak potęgowana a nawet zacierana w diagnostyce przez objawy towarzyszące właśnie fermentacji cukrów i polioli.
Dieta fudmap może okazać się pomocna:
- po pierwsze w precyzyjnej diagnostyce chorób gluteno zależnych;
- po drugie w zmniejszeniu objawów celiakii, ponieważ wzmocnimy układ trawienny i wchłaniania, dzięki eliminacji z diety osłabiających je produktów;
- po trzecie - eliminacja bezpośrednia z jadłospisu zbóż zawierających gluten zwłaszcza o wysokim fodmap – pszenicy, jęczmienia, żyta złagodzi jednocześnie celiakię. Mniej fodmap zawierają: owies oraz zboża bezglutenowe: kukurydza, ryż.
Oczywiście tak, jak przy każdej nietolerancji pokarmowej nie powinno się a wręcz nie wolno generalizować. Może zdarzyć się tak, że celiak wcale nie będzie odczuwał negatywnych objawów ze strony przewodu pokarmowego po zjedzeniu cukrów w produktach bez glutenu. Może też być tak, że objawy te wywoła tylko jeden cukier lub cukier/cukry w połączeniu przykładowo z glutenem.
Wszystko zależy od indywidualnych reakcji organizmu. Dlatego też dieta fodmap składa się z zasadniczych 3 etapów:
- I wyeliminowanie/zastąpienie produktów z wysoką zawartością fodmap - czas trwania od 2 do 6 tygodni,
- II stopniowe włączanie produktów bogatych w cukry najlepiej jeden co 3 dni – czas trwania do 12 tygodni,
- III dopasowywanie diety do indywidualnych potrzeb – wprowadzenie do jadłospisu tych produktów fodmap, które nie powodują negatywnych objawów z maksymalnym ograniczeniem tych, które nam szkodzą.
Zdrowa Micha spieszy z pomocą
Zdrowa Micha - piekarnia z sercem to miejsce, w którym zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest precyzyjna diagnoza oraz odpowiednio dopasowana dieta w leczeniu celiakii i innych chorób gluteno zależnych.
Oferowany przez nas asortyment wspomaga również zastosowanie opisanej wyżej diety fodmap. Dzięki prostemu składowi naszych ciast, pierogów, pasztetów, czy pieczywa, można łatwo sprawdzić, co nam szkodzi a co nie, jednocześnie wykluczając z diety gluten w 100%. Oczywiście nie rezygnując przy tym ze świeżości i naturalnego smaku prosto na stół.