Co oferuje piekarnia bezglutenowa?
Piekarnia najczęściej kojarzy się Klientom z tradycyjnymi wypiekami z mąki pszennej czy żytniej, a więc tej zawierającej gluten, jednak coraz więcej jest piekarni bezglutenowych, które świetnie spełniają swoje zadanie. Asortyment może być naprawdę bogaty. O tym, co może zaproponować taka piekarnia przeczytasz w poniższym artykule.
Pieczywo bezglutenowe przygotowane tuż przed dostawą
Zanim o asortymencie, warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię. Dla osób cierpiących na zaburzenia wchłaniania glutenu ważne jest, aby produkty, które spożywają były w pełni wolne od tego białka roślinnego. W pełni, czyli bez zastrzeżenia, że dany wypiek może zawierać choćby śladową ilość glutenu lub że w piekarni wyrabiane są również produkty zawierające gluten.
Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ nawet najmniejsza ilość glutenu u osób z zaawansowaną chorobą lub nietolerancją potrafi wywołać ostre objawy chorobowe.
Przy lżejszym przebiegu objawy nie będą aż tak nasilone, lecz masz wiele możliwości, aby całkowicie „oczyścić” swój jadłospis i warto z tej możliwości skorzystać.
Od dawna można już kupić pieczywo bezglutenowe prosto z certyfikowanej piekarni bezglutenowej. Skąd to udogodnienie?
Na polskim rynku funkcjonuje coraz więcej firm wychodzących naprzeciw potrzebom osób, które z konieczności lub z wyboru całkowicie wykluczyły ze swojej diety białka występujące w ziarnach zbóż, takich jak pszenica i jej odmiany (orkisz, kamut, durum, płaskurka, etc.), żyto, pszenżyto czy jęczmień.
Można to sprawdzić, prosząc o stosowny certyfikat lub analizując etykiety wybieranych produktów.
A może ciastko bezglutenowe?
W certyfikowanej piekarni bezglutenowej kupisz bez problemu, nawet bez wychodzenia z domu, zdrowe i co najważniejsze – smaczne wypieki gluten free w różnych odsłonach.
Wśród nich najpopularniejsze produkty bez glutenu to:
- chleb gryczano-jaglany w czystej formie, a także z dodatkami w postaci ziół, nasion lub suszonych owoców,
- ciasto marchewkowe w różnych wersjach, z dodatkami lub bez,
- keks,
- ciasto z czerwonej fasoli i żurawiny.
Jeśli chodzi o ciastka bez glutenu, do wyboru masz na przykład kokosanki, owsianki, z kawałkami czekolady, a nawet pierniczki idealne dla łasuchów na diecie bez glutenu. Trzeba zauważyć, że choćby ze względu na jakość używanych do ich wyrobu składników, ale także na wyjątkowy smak, łakocie te są coraz chętniej wybierane przez osoby zdrowe.
Mąka bezglutenowa w domu
Mąka bezglutenowa jest koniecznością w domach osób chorych na celiakię, lecz nie można zapominać, że istnieją też inne zaburzenia glutenozależne, równie kłopotliwe i niebezpieczne, gdy pozostaną zbagatelizowane.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej do takich zaburzeń zalicza:
- celiakię pełnoobjawową (klasyczną) oraz latentną (utajoną),
- alergię na gluten,
- nadwrażliwość na gluten,
- chorobę Dühringa określaną często także jako skórna postać celiakii.
We wszystkich tych przypadkach lub gdy tylko istnieje podejrzenie występowania powyższych zaburzeń, konieczne jest jak najszybsze wprowadzenie diety bez glutenu, która zapobiegnie objawom takim jak uczucie pełności, wzdęcia, mdłości, ale także – a może przede wszystkim – nie będzie powodować wewnętrznego wyniszczenia organizmu osoby, która ma problem z nietolerancją glutenu.
Na szczęście dziś nie wszystkie produkty i potrawy odpowiednie dla osób cierpiących z powodu problemów z glutenem trzeba robić w domu. Choćby w wypieku chleba czy ciasteczek chętnie wyręczy Cię piekarnia bezglutenowa, która w procesie produkcji opiera się na ekologicznych mąkach z własnego przemiału.
Do takiej szczególnie często warto zaglądać, także wtedy, gdy jesteś zdrowy i tylko zależy Ci na bezpiecznej, zdrowej diecie na przykład oczyszczającej. Ponadto, masz wtedy pewność, że ten asortyment jest odpowiedni także dla dzieci.