Certyfikat "Przekreślony kłos" PL-030-001
“Przekreślony kłos” znak ten znajdziecie na wszystkich naszych wyrobach. Prawie 10 lat już używamy ten symbol. Dlaczego go używamy i co on oznacza. Chcielibyśmy wszystkim przybliżyć sposób w jaki otrzymuje się ten certyfikat i dlaczego jest on tak ważny.
Na wstępie należy podkreślić, że w całej Unii Europejskiej nie ma innych certyfikatów produkcji bezglutenowej poza znakiem "Przekreślony kłos"
Zanim przejdziemy do szczegółów istotne jest aby zwrócić uwagę na ustawodawstwo związane ze znakowaniem produktów lub informowaniem Klienta o tym że produkt jest na przykład bezglutenowy.
Otóż obecne przepisy umożliwiają dla każdego producenta zamieszczenie informacji na produkcie lub oznakowanie w taki sposób aby przekazać informacje o specyficznym zastosowaniu lub właściwościach. To oznacza, że każdy producent może napisać produkt bezglutenowy lub umieścić znaczek jakiegoś tam swojego kłosa. Takie sa przepisy. Problem zaczyna się wtedy kiedy Klient mający celiakię lub nietolerancję glutenu, który sugerując się takim znakiem czy opisem kupił ten produkt, zjadł go i okazało się, że jego organizm bardzo źle na to zareagował.
Wtedy to taki producent musi udowodnić, że ten produkt jest bezglutenowy, że informacja którą podaje jest prawdziwa. Wykorzystywanie tego przepisu jest obecnie nagminne i wielu producentów chcąc zaistnieć na rynku z ofertą “bezglutenową” decyduje się na oznaczanie produktu jako bezglutenowy z pełnym zrozumieniem, że jakby się coś działo to wtedy będziemy się martwić i wyjaśniać, robić badania sprawdzać co poszło nie tak. To takie działanie po fakcie.
W przypadku certyfikacji znakiem “Przekreślony kłos” z numerem PL - sytuacja jest zupełnie odwrotna.
Najpierw przygotowujemy produkt, badamy, a dopiero po tym mając 100% pewności umieszczamy informację na produkcie i wypuszczamy na rynek. Cały proces certyfikacji jest bardzo rozbudowany ale warto zwrócić uwagę na dwa podstawowe zagadnienia bezglutenowi dostawcy i produkcja bezglutenowa.
- W przypadku dostawców najważniejsze jest aby zapewniali czystość bezglutenową surowca. To jest niezmiernie ważne.Stąd cały proces weryfikacji i oceny dostawców. Każdy nasz dostawca wie o tym, że jesteśmy zakładem całkowicie bezglutenowym. Ma obowiązek poinformować nas o wszelkich zmianach związanych choćby z przechowywaniem towaru mających wpływ na czystość bezglutenową surowca. Dlatego, też nasi dostawcy praktycznie się nie zmieniają. Mamy dostawców z którymi pracujemy od początku tj. już ponad 8 lat. Wszyscy nasi dostawcy są skategoryzowani i oceniani pod kątem oceny stopnia ryzyka dla surowca który nam dostarczają. Zarówno ci podstawowi jaki i rezerwowi. Tworzymy taki “ ranking” dostawców. To wszystko ma na celu bezpieczeństwo bezglutenowe.
- Każdy kto miał do czynienia z jakąkolwiek produkcją spożywczą wie jak wiele jest czynników które mają wpływ na jakość wyrobu i właściwy standard procesów produkcyjnych. W przypadku produkcji bezglutenowej na te wszystkie rzeczy nakładają się dodatkowo wszystkie procesy związane z utrzymaniem czystości produkcji bezglutenowej. W naszym przypadku sprawa jest trochę łatwiejsza ponieważ w naszej piekarni robimy tylko produkty bezglutenowe ale i tak nie jest łatwo.Dla nas osobiście w procesach produkcyjnych najważniejszą sprawa jest świadomość personelu. Z tego aspektu wynika bardzo wiele rzeczy. Tutaj kryje się jakość produkcji i produktu. Stąd też w przypadku produkcji bezglutenowej tak ważne są szkolenia i ciągłe rozmowy z personelem. Każda osoba pracująca w naszym zakładzie przechodzi systematyczne szkolenia na temat glutenu i procedur produkcji bezglutenowej.
- W przypadku produkcji bezglutenowej w aspekcie procesu certyfikacji nie można pominąć olbrzymiego nacisku na identyfikację produkcji. To są odpowiednie procedury produkcyjne zapewniające identyfikację produktu w przypadku jakiś problemów. Dzięki temu jesteśmy w stanie określić kto, kiedy z jakich partii surowców produkował dany wyrób ?
Cały proces certyfikacji wymaga prowadzenia odpowiednich rejestrów i przestrzegania procedur. Efektem tych działań w naszym przypadku jest to, że wszystkie nasze badane produkty (badamy przynajmniej raz do roku) mają zawartość glutenu poniżej granicy wykrywania glutenu tj poniżej 5 ppm . To oznacza, że są całkowicie bezglutenowo CZYSTE.